Βύρων Νικολαΐδης: Η νεανική επιχειρηματικότητα είναι η δύναμη της ανάπτυξης

Τίποτα δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε άμοιρο των προσπαθειών που καταβάλλουμε. «Καθετί που κάνουμε, κάθε επιλογή μας έχει μια αξία, ένα αποτέλεσμα. Όσο μεγαλύτερη η προσπάθεια, όσο πιο ζωηρό το πάθος για το επόμενο βήμα, τόσο σημαντικό είναι το αποτέλεσμα» τονίζει ο κ. Βύρων Νικολαΐδης, Ιδρυτής και CEO της PeopleCert, μιας εταιρείας που υπήρχε στο μυαλό του πάντα και ύστερα από όραμα, στρατηγική και σκληρή δουλειά, αποτελεί μια παγκόσμια πραγματικότητα με επιδόσεις και δυνατότητες που λίγοι έχουν καταφέρει.
Η PeopleCert, είναι μια ελληνική παγκόσμια εταιρία πιστοποιήσεων και γλωσσικών δεξιοτήτων. Ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο οργανισμούς διεξαγωγής εξετάσεων. Διαθέτει περισσότερα από 10.000 κέντρα εξετάσεων, συνεργάζεται με περισσότερες από 50.000 εταιρίες και 800 κρατικούς φορείς και έχει πιστοποιήσει εκατομμύρια νέους και επαγγελματίες σε 216 χώρες!
Ανέκαθεν ο Βύρων Νικολαΐδης υπήρξε υποστηρικτής και μέντορας νέων που επιθυμούν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στον επιχειρηματικό στίβο με ιδέες, πάθος και πίστη.
Βασικό συστατικό της δικής του επιτυχίας , όπως λέει, «ήταν και παραμένει η σκληρή δουλειά, η ομαδικότητα σε συνδυασμό με τις τέσσερις αρχές Ποιότητα, Καινοτομία, Πάθος και Ακεραιότητα που κυριαρχούν και διέπουν οποιαδήποτε ενέργεια της εταιρείας».
Ο κ. Νικολαΐδης παροτρύνει τους νέους, σε περίπτωση που θελήσουν να ασχοληθούν με επιχειρήσεις να μείνουν αφοσιωμένοι στον στόχο τους, να μη διστάζουν να κυνηγούν τα όνειρά τους, να διαθέτουν ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Παράλληλα δε να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους ότι πίσω από οποιαδήποτε επιχειρηματική τους κίνηση θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο κανόνων, ενδεχομένως διαφορετικό σε κάθε χώρα, που καθορίζεται από τα business ethics.
Γι αυτό ακριβώς το λόγο η PeopleCert στήριξε για τέταρτη χρονιά τον 12ο ΔιαΠανεπιστημιακό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, ennovation 2019
(https://ennovation.gr/) που υποστηρίζεται από 20+ Πανεπιστήμια σε Ελλάδα και Κύπρο.
Σε συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αναζήτησε τις καλύτερες προτάσεις και εφαρμογές για νέες ψηφιακές υπηρεσίες και επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Οι συμμετέχοντες είχαν εκεί την ευκαιρία να αναπτύξουν ικανότητες σχεδίασης και ανάπτυξης καινοτόμων υπηρεσιών, την ενθάρρυνση της ψηφιακής καινοτομίας και της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο χώρο των αερομεταφορών και του τουρισμού
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη γνώση από τα λάθη που κάνουμε μόνοι μας!
«Πρέπει να προσπαθούμε, να πέφτουμε και να ξανασηκωνόμαστε» επισημαίνει ο κ Νικολαΐδης : «Αν κάτι θα μπορούσα να συμβουλεύσω τους νέους θα ήταν πρώτον να έχουν ανοικτούς ορίζοντες, να μην έχουν παρωπίδες, να μην αρκούνται στην ελληνική πραγματικότητα”.
«Είναι πολύ σπάνιο στη ζωή να διαχειρίζεσαι εξ αρχής επιτυχίες. Για να διαχειριστείς σωστά μια επιτυχία θα πρέπει προηγουμένως να έχεις διαχειριστεί τις αποτυχίες σου, χωρίς να θεωρείς ότι σε περίπτωση αποτυχίας είσαι εσύ ο αποτυχημένος. Την επόμενη φορά θα τα πας καλύτερα!»
Το μέλλον της εργασίας
Η τεχνολογία αλλάζει δραματικά τα δεδομένα στον χώρο της εργασίας. Για το λόγο αυτό ο Διευθύνων Σύμβουλος της PeopleCert πιστεύει ότι πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους η ατομική επένδυση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων. Μόνο με τη συνεχή αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων (skilling, upskilling, reskilling) ο καθένας μπορεί να ορίσει ο ίδιος το μέλλον που θέλει» σημειώνει ο κ. Νικολαΐδης θεωρώντας ως σημαντικά στοιχεία για το βιογραφικό του μέλλοντος τις πιστοποιήσεις και τη γλωσσομάθεια.
«Το μεγάλο στοίχημα για έναν εργαζόμενο σήμερα είναι να είναι απασχολήσιμος. Να έχει δηλαδή, την ικανότητα όχι μόνο να βρει, αλλά και να διατηρήσει μία θέση εργασίας σε ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον. Να έχει δηλαδή, τα κατάλληλα προσόντα σε σχέση με τις απαιτήσεις της αγοράς. Συνεχώς πρέπει να βελτιώνει την απασχολησιμότητά του. Βασικός παράγοντας της απασχολησιμότητας είναι οι πιστοποιημένες γνώσεις.
«Έρευνες καταδεικνύουν ότι τα πτυχία δεν αρκούν για να μπει κανείς στον επαγγελματικό στίβο. Απαιτούνται πιστοποιήσεις που γεφυρώνουν το χάσμα των θεωρητικών γνώσεων με αυτές που απαιτούνται στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον» μας λέει με έμφαση ο κ. Νικολαΐδης.